;


Webinar dla pacjentów

Dieta i suplementacja w insulinooporności


  • Jak powinno wyglądać żywienie osób z insulinoopornością?
  • Jak poszczególne składniki wpływają na poprawę naszego zdrowia?
  • Jaka dieta może zwiększać ryzyko rozwoju insulinooporności?
  • Jakie są powszechne mity na temat insulinooporności?
  • Jak powinna wyglądać suplementacja w IO?
  • Jakie suplementy są faktycznie skuteczne dla osób z insulinoopornością?

Na te pytania oraz wiele innych, w rozmowie z Dominiką Musiałowską odpowiedziała prof. Ewa Stachowska - biochemik, specjalistka z dziedziny żywienia człowieka, kierownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. 

Rozmowa odbyła się w siedzibie firmy Sanprobi w Szczecinie.

Czas trwania webinaru: 40 minut

Prowadzące: Prof. dr hab.n.med. Ewa Stachowska, Dominika Musiałowska

Certyfikat: NIE

Webinar odbył się w listopadzie 2021r. Udostępniamy Państwu nagranie webinaru. Zapraszamy!

Partnerem spotkania jest firma Sanprobi.

Cena webinaru to jedynie 5 zł - kupując go w symbolicznej cenie wspierasz naszą platformę i pomagasz w jej utrzymaniu oraz dalszych rozwoju! Dziękujemy!

Prof. dr hab.n.med. Ewa Stachowska

Biochemiczka, specjalistka z dziedziny żywienia człowieka

Wykwalifikowana specjalistka z dziedziny nutrigenomiki i nutrigenetyki, dziedzin nauki związanych z procesem indywidualizacji żywienia człowieka do jego predyspozycji genetycznych. W 1989 roku została absolwentem Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu – kierunek “Biologia molekularna”. W 2000 roku ukończyła Studia Podyplomowe na kierunku “Technologia Żywności i Żywienia Człowieka” w ZUT Szczecin – specjalizacja – Żywienie człowieka.

Obecnie kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Jako naukowiec współpracuje z ośrodkami badawczymi w kraju i zagranicą. Jest autorką kilkudziesięciu prac naukowych związanych z problematyką żywienia człowieka, opublikowanych w prestiżowych czasopismach brytyjskich i amerykańskich. Za swoje osiągnięcia naukowe została wyróżniona prestiżowymi nagrodami między innymi Nagrodą Ministra Zdrowia. Jest członkiem komisji Ministerstwa Szkolnictwa Wyższego pracującego nad tworzeniem nowych ram kształcenia dla studentów dietetyki.

Dominika Musiałowska

Psychodietetyczka, edukatorka zdrowotna

Prezeska Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie, założycielka Instytutu Edukacji Zdrowotnej FIO, współautorka książek na temat insulinooporności i celiakii, które sprzedały się w ponad pół milionach egzemplarzy, a także najnowszej „Mam ADHD, autyzm i całe spektrum możliwości”. Ukończyła liczne studia podyplomowe z zakresu dietetyki i psychologii zdrowia, dietetyki klinicznej, psychosomatyki i somatopsychologii, psychodietetyki oraz pomocy psychopedagogicznej i emocjonalnej w procesie rehabilitacji i leczeniu osób przewlekle chorych. Z początkiem 2024 roku (miejmy nadzieję) magister psychologii o spec. neuropsychologia. Pracuje z osobami chorującymi na otyłość, cukrzycę, choroby autoimmunologiczne, insulinooporność i inne zaburzenia metaboliczne i hormonalne, zaburzenia odżywiania a także z osobami z ADHD i w spektrum autyzmu. Organizatorka licznych szkoleń i konferencji naukowych, a także prelegentka i wykładowczyni w temacie psychodietetyki, zdrowego stylu życia, dietetyki, aktywności fizycznej i psychologii zdrowia. Poza doświadczeniem zawodowym, które zdobywała przez ostatnie lata kształcąc się i uczestnicząc w licznych szkoleniach i konferencjach naukowych, dzieli się także własnymi doświadczeniami - jako pacjentka z celiakią, chorobą Hashimoto, insulinoopornością, PCOS, migreną, a także jako kobieta w spektrum autyzmu i ADHD opowiada o życiu w neuroróżnorodności – w mediach społecznościowych oraz na blogu www.dominikamusialowska.pl oraz www.insulinoopornosc.com


Zobacz także

Oś jelitowo-mózgowa: probiotykoterapia, dietoterapia oraz wybrane choroby bieguna mózgowego Wszystko co chcielibyście wiedzieć o insulinooporności - bezpłatny ebook Co mogę w końcu jeść mając insulinooporność? Dieta redukcyjna w insulinooporności Insulinooporność dla początkujących Insulinooporność i PCOS czy zawsze idą w parze? Popularne diety - HOT or NOT? Insulinooporność i otyłość a mikrobiota jelitowa Insulinooporność od podstaw - pakiet 4 webinarów - 10h nagrań! O diecie i wydatkach. Czy zdrowo musi oznaczać drogo? Tabele Indeksu Glikemicznego - aktualizacja 2021 Desery bez cukru - ebook z przepisami Metformina, berberyna, inozytol, probiotykoterapia w insulinooporności - bezpłatny ebook

Chcesz być na bieżąco z nowościami? Zapisz się do newslettera