;


SZKOLĄ DLA NAS

Nasi specjaliści

Wśród naszych specjalistów znajdują się znakomici eksperci w swoich dziedzinach. Są to osoby, które zarówno na codzień współpracują z naszą Fundacją oraz od lat realizujemy wspólnie różne projekty, jak i specjaliści “gościnni”, których zapraszamy do współpracy przy poszczególnych projektach. 

Przykładamy dużą wagę do wiedzy, doświadczenia i praktyki naszych specjalistów, a także kładziemy nacisk na współpracę z ekspertami, którzy swoją wiedzę opierają na wiedzy naukowej (EBM). 

Prof. dr hab.n.med. Beata Banaszewska

Lekarka, specjalistka ginekologii, endokrynologii ginekologicznej, położnictwa i rozrodczości

Specjalista w położnictwie, ginekologii oraz endokrynologii ginekologicznej i rozrodczości. Zajmuje się diagnozowaniem i leczeniem niepłodności partnerskiej, począwszy od dokładnego wywiadu poprzez badania laboratoryjne, leczenie operacyjne-laparoskopię i hysteroskopię, kończąc na technikach wspomaganego rozrodu- inseminacje i InVitro. Doświadczenie zdobywała w Ginekologiczno-Położniczym Szpitalu Klinicznym w Poznaniu w Klinice Niepłodności i Endokrynologii Rozrodu i Klinice Rozrodczości. 

mgr Joanna Bazydło

Dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka

Absolwentka studiów licencjackich z dietetyki na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie oraz studiów magisterskich z dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła również studia podyplomowe z Psychodietetyki na Uniwersytecie WSB Merito w Gdańsku. Swoją wiedzę stale aktualizuje uczestnicząc w szkoleniach i konferencjach z zakresu dietetyki. Pracuje głównie w zakresie dietetyki klinicznicznej, a szczególnie chorobami przewodu pokarmowego oraz zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dużą uwagę zwraca na aspekty psychodietetyczne w pracy z pacjentem. Specjalizuje się głównie w: IO, hipoglikemia reaktywna, cukrzyca, nadwaga/ otyłość, problemy trawienne, zaparcia, biegunki, SIBO, IBS, celiakia, jak również choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, choroba Gravesa-Basedova). www.dietetykpostudiach.pl

Justyna Bereśniewicz

Psychodietetyczka

Justyna Bereśniewicz, specjalistka ds. PR-u fundacji, dziennikarka, psychodietetyczka, pacjentka po bariatrii. Przez lata zmagajaca się z otyłością i inusulinoopornością. Od ponad roku prowadzi swój edukacyjny kanał na tik toku gdzie opowiada o leczeniu otyłości i operacjach bariatrycznych. 


Prof. zw. dr hab.n.med. Wojciech Cichy

Lekarz pediatria, gastroenterolog, specjalista medycyny sportowej

Absolwent Wydziału Lekarskiego AM w Poznaniu z roku 1965 (dyplom z wyróżnieniem). Od 1970 roku pracownik tej Uczelni (obecnie: Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego). Kariera naukowa w UMP: od asystenta do profesora zwyczajnego. W latach 2005-2012 kierownik I Katedry Pediatrii i Kliniki Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych. Specjalista z zakresu pediatrii, medycyny sportowej i gastroenterologii. Prodziekan Wydziału Lekarskiego (1990-1993). Stypendysta Fundacji im. Aleksandra von Humboldta (Getynga/Niemcy – 1979-1982). Odbył kilkadziesiąt staży naukowych w latach 1973-2014 w Europie, USA i Australii z zakresu gastroenterologii oraz żywienia dzieci i młodzieży. Opublikował ponad 500 prac w dziedzinach: pediatria, gastroenterologia (pionierskie w kraju z zakresu pankreatologii, enterohormonów i zaburzeń odżywiania ) oraz medycyna sportowa.

Autor pierwszej w Polsce monografii na temat kontroli lekarskiej WF i Sportu dzieci i młodzieży; współautor kilku podręczników z zakresu pediatrii i żywienia dzieci i młodzieży dla studentów, lekarzy i pielęgniarek. Wyróżniany nagrodami Ministra Zdrowia (m.in. Złoty Krzyż Zasługi) i Rektora Uczelni. Posiada tytuł Amicus Studiosum i Złoty Laur SHP. Przez 23 lata (1990-2013) pełnomocnik Rektora UMP ds. współpracy z Uniwersytetem Martina Luthra w Halle (Niemcy). Niezależny kandydat do Parlamentu Europejskiego w 2004 roku.

Dr hab.n.med. Sławomira Drzymała-Czyż

Specjalistka z zakresu dietetyki, technologii żywności i żywienia

Sławomira Drzymała-Czyż – dr hab. n.med. i dr n. rol. z zakresu technologii żywności i żywienia, specjalność żywienie człowieka i dietetyka. Przez lata pracowała w Klinice Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych, a od 2019 roku W Katedrze i Zakładzie Bromatologii Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Naukowo interesuje się głównie problematyką metabolizmu tłuszczów również w ujęciu postbiotycznym. Na co dzień zajmuje się pacjentami z chorobami metabolicznymi (mukowiscydoza, fenyloketonuria) oraz niedożywieniem. Współpracuje z stowarzyszeniami osób chorych.

mgr Renata Gołdys

Dietetyczka bariatryczna, psychodietetyczka

Ukończyła studia magisterskie na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu na kierunku dietetyka oraz studia podyplomowe z psychodietetyki na Uczelni WSB Merito w Gdańsku. Jej głównym obszarem pracy zawodowej jest dietetyka bariatryczna. Doświadczenie w tym kierunku zdobyła przez udział w licznych szkoleniach i konferencjach oraz współpracując z pacjentami w Specjalistycznym Centrum Medycznym w Polanicy-Zdroju. Na co dzień pomaga pacjentom znaleźć swój indywidualny zdrowy sposób odżywiania, aby zredukować i utrzymać właściwą masę ciała. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych, redaktorka Fundacji Insulinooporność, specjalistka SOIT. 

mgr Karolina Górnik - Horn

Dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka, wykładowczyni akademicka

Dietetyk kliniczny. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach i Akademii Wychowania Fizycznego, gdzie zdobyła tytuł dietetyka sportowego. Od 2013 roku pracuje w Centrum Dietetyki i Żywienia LemonDiet w Częstochowie, a od 2019 roku również jako wykładowca na kierunkach dietetyka i kosmetologia na Uniwersytecie Jana Długosza w Katowicach. Pasjonatka zdrowego żywienia i edukacji żywieniowej wśród dzieci, młodzieży i kobiet ciężarnych. Prowadzi warsztaty edukacyjno- żywieniowe w różnych grupach społecznych- dzieci, osoby dorosłe, sportowcy, seniorzy. W 2018 roku dołączyła do specjalistów polecanych osobom z insulinoopornością. Uwielbia pracować z małymi pacjentami, osobami z insulinoopornością i cukrzycą.


mgr Aurelia Grzywacz

Dietetyczka kliniczna

Dietetyk kliniczny z wykształcenia i pasji. Moją dietetyczną miłością są zaburzenia hormonalne. Sama mam insulinooporność oraz zespół policystycznych jajników (oba w remisji), więc wiem z jakimi trudnościami zmagają się moje pacjentki. Holistycznie i indywidualnie podchodzę do każdej osoby. Po pracy lubię pograć w gry planszowe, wyjść na spacer albo pójść na trening. Jestem wielką zwolenniczką metody 80/20 i uczę, że w diecie każdej osoby jest miejsce na odrobinę przyjemności np. pizzę ;)

lek. Maja Herman

Lekarka, specjalistka psychiatrii, psychoterapeutka

Absolwentka Akademii Medycznej we Wrocławiu, psychiatrka, psychoterapeutka, arteterapuetka, prezeska Polskiego Towarzystwa Mediów Medycznych (PTMM) jest autorką, współautorką publikacji naukowych, popularnonaukowych, edukatorką ale przede wszystkim lekarką. W zawodzie pracuje od ponad piętnastu lat i tyle związana z Warszawskim Uniwersytetem Medycznym na którym pracowała na stanowisku dydaktyczno-naukowym. Na co dzień zapobiega i leczy zaburzenia psychiczne. Od ponad 10 lat współpracuje z mediami i tymi tradycyjnymi i tymi związanymi z najnowszymi technologiami, które głównie wykorzystuje do promowania zdrowia psychicznego. Uważa, że NOWA psychiatria to UŻYTECZNA psychiatria. Głównie specjalizuje się w zakresie psychiatrii cywilizacyjnej czyli tej związanej ze zmianami jakie wymusza na nas ludziach ciągle ewoluujący świat. Słowo, które najbardziej ją charakteryzuje to „przekora" i właśnie ta przekora pozwala jej na realizowanie kolejnych planów i prywatnych i zawodowych. Aktualnie najważniejszy projekt to właśnie PTMM i uporządkowanie medialnej przestrzeni w zakresie edukacji i prowadzenia kont edukacyjnych przez medyków

mgr Renata Karaś

Dietetyczka kliniczna

Ukończyła studia licencjackie na kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. Swoją edukację kontynuowała w Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi, zdobywając tytuł magistra dietetyki klinicznej. Ukończyła także studia podyplomowe na kierunku przygotowanie pedagogiczne do nauczania przedmiotów zawodowych. Od wielu lat systematycznie poszerza swoją wiedzę i uczestniczy w licznych kursach dotyczących zdrowego odżywiania, dietetyki klinicznej, diagnostyki. Prowadzi również warsztaty żywieniowe w przedszkolach, szkołach i innych placówkach. Specjalizuje się głownie w żywieniu w chorobach nerek, przewodu pokarmowego i tarczycy. Prywatnie jest mamą dwójki dzieci, pasjonatką biegania i czytania kryminałów. 

www.dietetykrenatakaras.pl 

Dr inż. Małgorzata Korsar

Dietetyczka kliniczna, wykładowczyni akademicka

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Na co dzień pracuje jako wykładowca akademicki oraz prowadzi indywidualne konsultacje dietetyczne stacjonarne oraz online. Współpracuje przede wszystkim z pacjentami z zaburzoną gospodarką węglowodanową, z zaburzeniami hormonalnymi oraz problemami dotyczącymi funkcjonowania przewodu pokarmowego. Współpracuje z Fundacją Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie i od kilku lat współtworzy szkolenie SOIT - School Of Insulinresistance Therapy, dedykowane dietetykom chcącym się specjalizować w temacie insulinooporności. 

Specjalizuje się w prowadzeniu skutecznej interwencji żywieniowej u osób z insulinoopornością, której celem jest uregulowanie stężenia glukozy i insuliny we krwi, zmniejszenie masy ciała oraz poprawa samopoczucia i jakości życia pacjentów.

www.malgorzatakorsar.pl

mgr inż. Marta Kwiatkowska

Dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka, wykładowczyni akademicka

Absolwentka studiów I stopnia na kierunku dietetyka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz podyplomowej psychodietetyki na SWPS. Ukończyła również biotechnologię na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej, uzyskując tytuł mgr inż. Uzyskaną wiedzę wykorzystuje w swojej pracy dietetyka. Obecnie wykładowczyni dietetyki w WSB Merito oraz koordynator regionalny w Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie. 

Prowadzi gabinet dietetyczny „Inna Strona Diety”, gdzie chce pokazać Pacjentom, że dieta nie jest równoznaczna z wyrzeczeniami. Swoją pracę opiera również na własnych doświadczeniach. Uwielbia „odczarowywać” podejście do diet. Na bieżąco pogłębia wiedzę, biorąc udział w konferencjach i szkoleniach. W swojej pracy opiera się na Evidence Based Dietetic, jest przeciwniczką niesprawdzonych teorii i mitów dietetycznych.

Specjalizuje się głównie w pracy z pacjentami z insulinoopornością, niedoczynnością tarczycy, Hashimoto oraz nieprawidłową relacją z jedzeniem.

www.innastronadiety.pl

mgr Paulina Madej-Uchal

Trenerka personalna, instruktorka fitness, specjalistka ds. żywienia

Specjalizuje się w insulinooporności, ukończyła specjalistyczne szkolenie SOIT - School Of Insulinresistance PRO. Jej misją jest skuteczna walka o zdrowie i dobre samopoczucie, a także eliminacja negatywnych skutków stresu oraz siedzącego trybu życia. Pomaga zawalczyć o siebie, Twoje zdrowie i lepsze samopoczucie! :)

Specjalizuje się w treningach oraz planach żywieniowych dla osób z insulinoopornością.

mgr Magdalena Makarowska

Dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka

Dyplomowana dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka, biotechnolog, pedagog, autorka serii poradników „Jedz pysznie, chudnij cudnie”, ”Dieta w insulinooporności” i wielu innych. Specjalistka SOIT i Soit PRO- School Of Insulinresistance Therapy. Członkini Polskiego Towarzystwa Dietetycznego PTD oraz Studenckiego Towarzystwa Naukowego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Specjalizuje się w dietetyce spersonalizowanej. Pomaga pacjentom w zakresie dietoterapii w ciąży, insulinooporności, cukrzycy typu 2, PCOS, SIBO, RZS, niedoczynności tarczycy, Hashimoto, hipercholesterolemi, nadciśnieniu, dnie moczanowej oraz schorzeniach związanych z chorobami cywilizacyjnymi oraz dysfunkcjami przewodu pokarmowego. Zajmuje się edukacją żywieniową dla dorosłych, dzieci i młodzieży. Jest certyfikowaną specjalistką w zakresie żywienia pacjentów po operacjach bariatrycznych. Uzyskała stopień magistra fizjologii-biotechnologii na Uniwersytecie Łódzkim oraz magistra dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Dodatkowo ukończyła studia podyplomowe z Dietetyki i planowania żywienia w Wyższej Szkole Nauk Społecznych w Lublinie, Dietetykę w Chorobach Wewnętrznych i Metabolicznych na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz psychodietetykę na Uniwersytytecie SWPS w Warszawie.

http://magdalenamakarowska.pl

Dr n.med. Martyna Marciniak

Dietetyczka kliniczna, specjalistka żywienia w gastroenterologii, psychodietetyczka

Absolwentka studiów licencjackich oraz magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Asystentka naukowo-dydaktyczna w Katedrze i Klinice Gastroenterologii, Dietetyki oraz Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. W marcu 2022 obroniła przewód doktorski nt. wpływu jednodniowej głodówki na okołodobowy rytm wydzielania kortyzolu u osób otyłych. Regularnie uczestniczy w szkoleniach i konferencjach z zakresu dietetyki. Autorka publikacji naukowych zarówno w czasopismach polskich, jak i zagranicznych, prelegentka wielu warsztatów, a także konferencji dla pacjentów oraz specjalistów. Czynnie współpracuje z Fundacją Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie oraz z Bezglutenową Mamą prowadząc warsztaty i szkolenia dla pacjentów oraz specjalistów. Swoją praktykę opiera o najnowsze dostępne informacje wg. Evidence Based Nutrition oraz Evidence based Medicine.

Współpracuje z pacjentami z problemami z przewodem pokarmowym, alergiami pokarmowymi, zaburzeniami hormonalnymi, insulinoopornością, zespołem metabolicznym, otyłością, celiakią a także ze sportowcami.

Prof. dr hab.n.med. Wojciech Marlicz

Specjalista chorób wewnętrznych, gastroenterolog

Absolwent Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie, specjalista chorób wewnętrznych, gastroenterolog. Od początku swojej kariery zawodowej związany z Kliniką Gastroenterologii SPSK 1 Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Blackburn Royal Infirmary Hospital (Wielka Brytania), University of Pennsylvania (USA) i University of New South Wales (Australia). Członek m.in. Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii (PTG-e), American Gastroenterological Association (AGA), American College of Gastroenterology (Fellow, FACG), Royal College of Physicians (Fellow, FRCPE), European Crohn’s and Colitis Organisation (ECCO), European Neurogastroenterology and Motility Society (ENMS), American Association for the Advancement of Science (AAAS), World Gastroenterology Organisation (WGO), European Society for the Study of Celiac Disease (ESSCD), European Colonoscopy Quality Investigation (ECQI), European Microscopic Colitis Group (EMCG). Członek Honorowy Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W Polsce reprezentuje Europejskie Towarzystwo Medycyny Stylu Życia (ELMO), Europejski Rejestr Helicobacter Pylori (EU-HpReg) oraz Sekcję Mikroskopowego Zapalenia Jelita Grubego PTG-e. W codziennej pracy zajmuje się diagnostyką i leczeniem chorób przewodu pokarmowego, w oparciu o badania endoskopowe przewodu pokarmowego, wraz z wykorzystaniem kapsułki endoskopowej, badań analizujących mikrobiom jelitowy z możliwością modulacji mikrobioty jelitowej za pomocą prebiotyków, probiotyków, antybiotyków, neuromodulatorów, diety oraz zabiegów transplantacji mikrobioty jelitowej.

Dominika Musiałowska

Psychodietetyczka, edukatorka zdrowotna

Prezeska Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie, założycielka Instytutu Edukacji Zdrowotnej FIO, współautorka książek na temat insulinooporności i celiakii, które sprzedały się w ponad pół milionach egzemplarzy, a także najnowszej „Mam ADHD, autyzm i całe spektrum możliwości”. Ukończyła liczne studia podyplomowe z zakresu dietetyki i psychologii zdrowia, dietetyki klinicznej, psychosomatyki i somatopsychologii, psychodietetyki oraz pomocy psychopedagogicznej i emocjonalnej w procesie rehabilitacji i leczeniu osób przewlekle chorych. Z początkiem 2024 roku (miejmy nadzieję) magister psychologii o spec. neuropsychologia. Pracuje z osobami chorującymi na otyłość, cukrzycę, choroby autoimmunologiczne, insulinooporność i inne zaburzenia metaboliczne i hormonalne, zaburzenia odżywiania a także z osobami z ADHD i w spektrum autyzmu. Organizatorka licznych szkoleń i konferencji naukowych, a także prelegentka i wykładowczyni w temacie psychodietetyki, zdrowego stylu życia, dietetyki, aktywności fizycznej i psychologii zdrowia. Poza doświadczeniem zawodowym, które zdobywała przez ostatnie lata kształcąc się i uczestnicząc w licznych szkoleniach i konferencjach naukowych, dzieli się także własnymi doświadczeniami - jako pacjentka z celiakią, chorobą Hashimoto, insulinoopornością, PCOS, migreną, a także jako kobieta w spektrum autyzmu i ADHD opowiada o życiu w neuroróżnorodności – w mediach społecznościowych oraz na blogu www.dominikamusialowska.pl oraz www.insulinoopornosc.com


Dr n.med. Katarzyna Pastusiak

Dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka, wykładowczyni akademicka

Asystentka naukowo-dydaktyczna w Katedrze i Zakładzie Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. 

Specjalizuje się głównie w dietoterapii otyłości i zespołu metabolicznego, insulinooporności (w tym u osób szczupłych), cukrzycy, cukrzycy ciążowej, chorób tarczycy oraz zaburzeń hormonalnych związanych z płodnością tj. zespół policystycznych jajników. Doświadczenie zawodowe zdobywała podczas licznych staży krajowych oraz zagranicznych m.in. w Human Appetite Research Unit University of Leeds. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości oraz dietetykiem Fundacji Insulinooporność- zdrowa dieta i zdrowe życie. Nominowana w plebiscycie Głosu Wielkopolskiego Mistrzowie Urody 2022 w kategorii Dietetyk Roku. W swojej pracy szczególną uwagę zwraca na holistyczne podejście do pacjenta, psychoedukacje i edukacje żywieniową. Pracuję na schematach żywieniowych, racjach pokarmowych i zaleceniach. Nie układa indywidualnych jadłospisów. Zamiast stosowania diety, proponuje trwałą zmianę nawyków żywieniowych dostosowaną do indywidualnych potrzeby i możliwości.

Dr n.med. i n.o zdr. Artur de Rosier

Lekarz, specjalista w dziedzinie psychiatrii

Absolwent Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Bydgoszczy, specjalista w dziedzinie psychiatrii, doktor nauk medycznych i nauk o zdrowiu. Przez ponad 20 lat był związany zawodowo z Wojewódzkim Szpitalem dla Nerwowo i Psychicznie Chorych „Dziekanka” w Gnieźnie, gdzie pełnił funkcję z-cy dyrektora ds. lecznictwa oraz ordynatora jednego z oddziałów, aktualnie prowadzi prywatną praktykę lekarską i zajmuje się opiniowaniem sądowo-psychiatrycznym oraz dydaktyką. Absolwent studiów podyplomowych z zakresu prawa medycznego, socjologii medycyny, bioetyki, zarządzania w opiece zdrowotnej i metodologii badań naukowych. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w szpitalach w Gütersloh i w Klinice Psychiatrii i Psychoterapii w Monachium w Niemczech. Działacz samorządowy – w Wielkopolskiej Izbie Lekarskiej zaangażowany w odpowiedzialność zawodową lekarzy i komisję etyki, w latach 2018-2022 prezes izby lekarskiej w Poznaniu, obecnie przewodniczy Komisji Etyki Lekarskiej Naczelnej Rady Lekarskiej. Uwielbia pracę z pacjentami, a prywatnie audiofil, wrażliwy na dźwięk i muzykę, podczas wizyt wykorzystuje pozytywny wpływ muzyki chillout na ludzkie emocje, interesuje się filozofią i prawem medycznym.


mgr Małgorzata Rusek

Dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka

Dietetyczka z wykształcenia i pasji, absolwentka SGGW w Warszawie, ukończyła również studia podyplomowe z psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i konferencjach. Ukończyła liczne kursy m.in. SOIT – School Of Insulinresistance Therapy. Entuzjastka dietoprofilaktyki, wyznająca zasadę, że odżywiać się zdrowo to znaczy „ze zdrowym rozsądkiem”. Prowadzi konsultacje dietetyczne. W swojej pracy zawodowej stawia przede wszystkim na edukację łącząc wiedzę z zakresu dietetyki i psychodietetyki. Autorka bloga malgorzatarusek.pl z własnymi przepisami, rzetelnymi artykułami i praktycznymi poradami. Prowadzi warsztaty dla pacjentów, tworzy materiały edukacyjne, m.in. e-book “Poradnik czytania etykiet".

Dr n.med. i n.o zdr. Joanna Róg

Dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka, wykładowczyni akademicka, nauczycielka jogi

Adiunkt Pracowni Badania Metabolizmu Człowieka Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie, dietetyk. Współpracuje z I Kliniki Psychiatrii, Psychoterapii i Wczesnej Interwencji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Autorka i recenzentka artykułów w czasopismach naukowych i popularnonaukowych. Członek zespołu redakcyjnego czasopisma Current Problems of Psychiatry. Jej zainteresowania badawcze i naukowe koncentrują się wokół tzw. „lifestyle psychiatry", czyli znaczeniu czynników związanych ze stylem życia (aktywności fizycznej, diety, snu, etc.) w utrzymaniu i poprawie zdrowia psychicznego. W wolnych chwilach, jako nauczycielka jogi vinyasa i pilates, prowadzi zajęcia ruchowo-oddechowe. Specjalizuje się głównie w nutripsychiatrii, żywieniu w insulinooporności, dietach roślinnych.

Prof. dr hab.n.med. Karolina Skonieczna-Żydecka

Profesor PUM, specjalistka w zakresie mikrobiologii żywności i biotechnologii przemysłowej, nauczycielka akademicka, badaczka

Profesor Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego, kierownik Zakładu Badań Biochemicznych, specjalistka w zakresie mikrobiologii żywności i biotechnologii przemysłowej, nauczycielka akademicka i badaczka. Kieruje Zakładem Badań Biochemicznych Wydziału Nauk o Zdrowiu PUM, w której odbywa się kształcenie studentów wszystkich trzech wydziałów uniwersytetu. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego i European Lifestyle Medicine Organization, wykładowcą zjazdów w kraju i za granicą, autorką ponad 240 prac naukowych. Sumaryczny IF jej publikacji wynosi ponad 570, a indeks Hirscha 25. Jest również dyrektorem Centrum Badawczo-Rozwojowego SANPROBI.

mgr Monika Soczewka

Dietetyczka kliniczna, dietetyczka dziecięca

Obecnie doktorantka w Klinice Diabetologii, Auksologii i Otyłości Wieku Rozwojowego na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka publikacji naukowych i rozdziału w monografii Spektrum autyzmu Tom 1. Specjalistka Przyjazna Dzieciom oraz Specjalistka Przyjazna Insulinoopornym PRO. Lubi wyzwania, łatwo się nie poddaje i skrupulatnie dąży do celu. Sport to jej pasja. Uwielbia podróże zarówno te małe, jak i duże. Specjalizuje się głównie w: żywieniu dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących piersią 

mgr Kinga Skoracka

Dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka

Dietetyczka, psychodietetyczka, wykładowczyni akademicka na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Ukończyła studia licencjackie i magisterskie na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu na kierunku dietetyka oraz studia podyplomowe na kierunku psychodietetyka na Uniwersytecie WSB Merito w Gdańsku.  Od 2021 roku doktorantka w Katedrze Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. W kręgach jej naukowych zainteresowań znajduje się osteoporoza w chorobach gastroenterologicznych, zwłaszcza celiakii oraz żywieniowe wspomaganie leczenia niepłodności. Współautorka publikacji naukowych w czasopismach polskich i zagranicznych oraz autorka artykułów w specjalistycznych magazynach dla dietetyków. Uczestniczka, zarówno bierna jak i czynna, szkoleń i konferencji, m.in. nt. żywienia w zespole jelita drażliwego, SIBO, PCOS, zaburzeniach miesiączkowania, czy zaburzeniach hormonalnych. Współpracuje z Fundacją Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie. Specjalistka przyjazna insulinoopornym z certyfikatem SOIT - School Of Insulinresistance Therapy. Pracuje głównie w obszarze wsparcia żywieniowego w leczeniu endometriozy, PCOS, insulinooporności, chorób tarczycy oraz dolegliwości gastrycznych, w tym SIBO, zespołu jelita drażliwego i celiakii.

www.endodietetyczka.pl

Dr n.farm. Natasza Staniak

Farmaceutka, neuropsychofarmakolog, ekspertka probiotykoterapii

Doktor farmacji w dziedzinie neuropsychofarmakologii. Fascynacja mózgiem, optymalizacją jego funkcjonowania, a także leczeniem chorób o podłożu psychicznym towarzyszy jej praktycznie od zawsze. Tuż po studiach podjęła pracę w firmie farmaceutycznej, zajmując się lekami na zaburzenia lekowe, depresyjne, schizofrenię oraz zaburzenia pamięci. Po kilku latach rozpoczęła pracę w aptece, co dało jej ogromną przyjemność bezpośredniej pracy z pacjentami. To tu nauczyła się jak ogromne znaczenie dla zachowania zdrowia ma prawidłowe odżywianie, przemyślany dobór leków, ziół i suplementów diety. Jednocześnie pracowała nad doktoratem, który koncentrował się wokół problematyki zdrowia psychicznego i dotyczył uzależnienia nikotynowego. Po obronie pracy doktorskiej odkryła kolejną swoją pasję, jaką jest edukacja. Prowadziła zajęcia dla studentów z farmakologii i biochemii, przez kilka lat pracowała w radzie redakcyjnej czasopisma edukacyjnego „Farmacja i Ja” skierowanego do farmaceutów. Jest autorką licznych artykułów popularyzujących wiedzę z dziedziny farmacji, a w jej wykładach skierowanych do farmaceutów, lekarzy i dietetyków wzięło udział kilka tysięcy osób. Bardzo dużą część swojej pracy poświęciła probiotykoterapii. Zachwyciło ją to jak wielkie znaczenie dla naszego zdrowia, w tym również psychicznego, mają bakterie znajdujące się w naszych jelitach. Obecnie łączy swoje oba naukowe zainteresowania – probiotykami i psychofarmakologią – prowadząc badania nad psychobiotykami na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie.

www.nastaya.pl

Prof. dr hab.n.med. Ewa Stachowska

Biochemiczka, specjalistka z dziedziny żywienia człowieka

Wykwalifikowana specjalistka z dziedziny nutrigenomiki i nutrigenetyki, dziedzin nauki związanych z procesem indywidualizacji żywienia człowieka do jego predyspozycji genetycznych. W 1989 roku została absolwentem Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu – kierunek “Biologia molekularna”. W 2000 roku ukończyła Studia Podyplomowe na kierunku “Technologia Żywności i Żywienia Człowieka” w ZUT Szczecin – specjalizacja – Żywienie człowieka.

Obecnie kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Jako naukowiec współpracuje z ośrodkami badawczymi w kraju i zagranicą. Jest autorką kilkudziesięciu prac naukowych związanych z problematyką żywienia człowieka, opublikowanych w prestiżowych czasopismach brytyjskich i amerykańskich. Za swoje osiągnięcia naukowe została wyróżniona prestiżowymi nagrodami między innymi Nagrodą Ministra Zdrowia. Jest członkiem komisji Ministerstwa Szkolnictwa Wyższego pracującego nad tworzeniem nowych ram kształcenia dla studentów dietetyki.

Dr hab.n.med. Monika Szulińska

Lekarka, specjalistka chorób wewnętrznych i hipertensjologii

Specjalizuje się w chorobach wewnętrznych i hipertensjologii (nadciśnienie tętnicze). Posiada także tytuł certyfikowanego lekarza lipidologa PTL (Polskie Towarzystwo Lipidologiczne). Jest współautorem „Zaleceń klinicznych dotyczących postepowania u chorych na otyłość 2022. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości”. Pracuje w Oddziale Nadciśnienia Tętniczego i Zaburzeń Metabolicznych Szpitala Klinicznego nr 1 oraz w Katedrze Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Zajmuje się profesjonalnym leczeniem choroby otyłościowej i jej powikłań. Insulinooporność, cukrzyca typu 2, zaburzenia lipidowe (w tym także hipercholesterolemia rodzinna) oraz inne choroby metaboliczne znajdują się w kręgu moich zainteresowań naukowych oraz klinicznych od ponad 20 lat. Jest zwolenniczką traktowania chorego i jego dolegliwości holistycznie (całościowo).

lek. Dorota Święch

Lekarka w trakcje specjalizacji medycyny rodzinnej, dietetyczka, psychodietetyczka

Lekarka w trakcje specjalizacji z medycyny rodzinnej (po zdanym egzaminie specjalizacyjnym), certyfikowana lekarka Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości oraz Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, specjalistka przyjazna insulinoopornym z certyfikatem SOIT - School Of Insulinresistance Therapy, psychodietetyczka. Prowadzi gabinet medyczno - psychodietetyczny, gdzie na co dzień kompleksowo pomaga osobom, które nie potrafią schudnąć i które często dodatkowo zmagają się z różnymi dolegliwościami. - Pacjentami opiekuje się wielokierunkowo (medycznie, dietetycznie, psychodietetycznie). - Współpraca z nią to nie “przejście na dietę”, lecz nauka podejmowania świadomych wyborów żywieniowych, wypracowanie kompromisu na talerzu oraz trwała zmiana nawyków. - Uczy jak prawidłowo komponować posiłki, aby były smaczne, szybkie i odżywcze. - Wspiera w budowaniu zdrowych relacji z jedzeniem. - Jest przeciwniczką zakazów i nakazów. - Uczy samodzielności, a nie życia pod kartkę, z jadłospisem w ręce.

mgr Ewa Zawidzka

Dietetyczka

Właścicielka Poradni Dietetycznej Magia Zdrowia. Specjalizuje się w diecie w insulinooporności, chorobach tarczycy, skutecznym odchudzaniu. Pomaga aktywnym i zapracowanym osobom w poprawie nawyków żywieniowych, motywuje ich do zmian na lepsze i wspiera w procesie wprowadzania zdrowego sposobu odżywiania. Zależy jej na tym, żeby zmiana diety była elementem zmiany stylu życia, a nie tylko chwilowym wspomaganiem w chorobach. Jej misją jest pomoc osobom, które zmagają się z chorobami dietozależnymi, osobom z nadwagą i otyłością oraz takim, które chcą po prostu nauczyć się zdrowego stylu życia, którego niezbędnym elementem jest zdrowe odżywianie.

www.magiazdrowia.com.pl 

Chcesz być na bieżąco z nowościami? Zapisz się do newslettera

Dlaczego warto korzystać z naszej platformy?

Dostęp 24h
Możliwość korzystania ze szkoleń, kursów i webinarów w dowolnym miejscu i o każdej porze.
Rzetelna wiedza naukowa
Nasi specjaliści opierają się na badaniach naukowych, wiedzy popartej dowodami oraz posiadają wysokie kompetencje zawodowe.
Znakomici eksperci
Szkolenia i kursy prowadzą wyłącznie wykształceni specjaliści, praktycy, naukowcy, wykładowcy akademiccy z wysokimi umiejętnościami i kompetencjami zawodowymi.
Wygodny sposób korzystania
Dzięki nowoczesnej platformie i prostemu w obsłudze panelowi studenta, użytkownicy mogą w wygodny sposób korzystać ze szkoleń i kursów na różnych urządzeniach, także tabletach i smartfonach.
Możliwość odtwarzania i wracania do lekcji
Korzystając z naszej platformy użytkownicy posiadają dostęp do nagrań. Mogą je zatrzymywać, ponownie odtwarzać, oglądać fragmentami, według własnych preferencji.
Certyfikat
Po prawie każdym kursie lub szkoleniu przyznawany jest certyfikat uczestnictwa. Nie dotyczy to jedynie wywiadów z ekspertami oraz “luźniejszych” bezpłatnych nagrań.
Prosta w obsłudze platforma
Intuicyjny panel klienta będzie dla Ciebie wygodnym rozwiązaniem w codziennym korzystaniu z platformy FIO.
Gwarancja jakości
Platforma FIO została stworzona przez Fundację Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie. Dbamy o wysoką jakość naszych projektów dzięki współpracy ze znakomitymi specjalistami.
Wiele możliwości
Przy realizacji szkoleń możemy przygotowywać materiały w formie wideo, dodatkowo mp3, pliki PDF do pobrania, testy sprawdzające wiedzę. Platforma daje wiele innych możliwości, które uatrakcyjnią przyswajanie wiedzy i naukę.