;


Nutripsychiatria - dietetyka w zaburzeniach psychicznych i neurorozwojowych

Zapraszamy na IV edycję specjalistycznego szkolenia "Nutripsychiatria - dietetyka w zaburzeniach psychicznych i neurorozwojowych".

To jedyne takie szkolenie w Polsce podczas którego znakomici eksperci podzielą się obszerną wiedzą z zakresu psychiatrii i dietetyki dotyczącą zaburzeń takich jak depresja, schizofrenia, choroba afektywna dwubiegunowa, a także zaburzeń neurorozwojowych: ADHD i spektrum autyzmu.

Szkolenie prowadzą: dr n.med. Joanna Róg - dietetyk kliniczny i psychodietetyk, doświadczona specjalistka, autorka i współautorka licznych badań naukowych w dziedzinie nutripsychiatrii, oraz dr n.med. Artur de Rosier - lekarz psychiatra, specjalista z wieloletnim doświadczeniem zawodowym.


Termin: 28.01.2025 (online)

Godzina: 15.00-21.00


UWAGA! KONIEC SPRZEDAŻY: 27.01 O GODZ. 15.00


Uczestnicy otrzymają certyfikat oraz 30-dniowy dostęp do nagrań.

Szkolenie odbędzie się na platformie Clickmeeting.


Program szkolenia:

15.00-16.00 – Zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe w praktyce lekarza psychiatry – dr n.med. Artur de Rosier

  • Czym są zaburzenia psychiczne i neurorozwjowe?
  • Objawy zaburzeń psychicznych i neurorozwojowych.
  • Etiologia, psychopatologia, farmakoterapia i inne oddziaływania terapeutyczne w wybranych jednostkach:
  1. zaburzenia afektywne
  2. spektrum autyzmu
  3. ADHD
  4. zaburzenia psychotyczne
  5. depresja
  • Zaburzenia odżywiania jako objaw.


16.00-21.00 – Nutripsychiatria w praktyce dietetyka – dr n.med. Joanna Róg

  • Czym jest nutripsychiatria, czym różni się od psychodietetyki? 
  • Związek między żywieniem a stanem zdrowia psychicznego – czynniki patofizjologiczne zaangażowane w rozwój, podtrzymanie objawów chorobowych pacjentów i wpływ żywienia:
  1. Hipoteza programowania płodowego, hipoteza neurorozwojowa – w kontekście profilaktyki np. u kobiet w ciąży ze schizofrenią, depresją, chorobą afektywną dwubiegunową
  2. Low grade- bariera jelitowa- mikrobiota – naczynia połączone (oś mózg-jelita)
  3. Stres oksydacyjny
  4. Polimorfizmy genetyczne
  5. Neurodegeneracja, procesy poznawcze
  6. Zaburzenia metabolizmu lipidów, węglowodanów
  • Sposób żywienia pacjentów z zaburzeniami psychicznymi i neurorozwojowymi – nawyki żywieniowe, ich przyczyny, najczęstsze niedobory w diecie
  • Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z zaburzeniami psychicznymi i neurorozwojowymi oraz znaczenie poszczególnych składników w konkretnych jednostkach chorobowych:
  1. NNKT omega-3
  2. Witaminy z grupy B
  3. Cynk
  4. Probiotyki, prebiotyki
  5. Witamina D3
  6. Antyoksydanty i inne związki bioaktywne
  • Specyficzne diety mogące mieć zastosowanie we wspomaganiu terapii zaburzeń psychicznych:
  1. Dieta przeciwzapalna
  2. Dieta śródziemnomorska
  3. Dieta ketogeniczna, IF
  4. Diety eleminacyjne: GF, CF, FFD, LGD
  5. Dieta, a nastrój u osób bez chorób i zaburzeń psychicznych
  • Wpływ leków na powikłania metaboliczne:
  1. Grupy leków sprzyjające wzrostowi masy ciała + mechanizmy działania
  2. Rekomendacje: dieta, suplementy
  • Inne niekorzystne działanie farmakoterapii i znaczenie żywienia w zmniejszaniu działań niepożądanych.
  • Styl życia a zdrowie psychiczne: zalecenia dla populacji ogólnej.


UWAGA! KONIEC SPRZEDAŻY: 27.01 O GODZ. 15.00


Cena:

Promocja do 12.01.2025 - 250 zł!

Od 13.01.2025 do 26.01.2025 - 300 zł


Termin: 28.01.2025 (online)

Godzina: 15.00-21.00


  • Wszelkie pytania prosimy kierować na:

[email protected]

  • Współpraca: 

[email protected]


Zapraszamy także do skorzystania z pozostałych szkoleń dla specjalistów, kursów dla pacjentów i webinarów na naszej platformie Instytutu Edukacji Zdrowotnej FIO www.instytutfio.pl

Znajdziesz tutaj także e-booki i bezpłatne materiały do pobrania. 

Konto, które założysz podczas składania zamówienia umożliwi Ci wygodne korzystanie z naszej platformy. To tutaj właśnie będą dostępne nagrania ze szkolenia oraz materiały dodatkowe. Wszystkie szkolenia, webinary, e-booki i materiały z których skorzystasz będą widoczne na Twoim profilu. Możesz także dodawać produkty do "ulubionych", żeby skorzystać z nich w późniejszym czasie i o nich nie zapomnieć! Wystarczy zapamiętać jedynie login oraz hasło i korzystać w każdym momencie :)

Zapraszamy serdecznie! 

Dr n.med. i n.o zdr. Joanna Róg

Dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka, wykładowczyni akademicka, nauczycielka jogi

Współpracownik I Kliniki Psychiatrii, Psychoterapii i Wczesnej Interwencji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, dietetyk.

Autorka i recenzentka artykułów w czasopismach naukowych i popularnonaukowych. Członek zespołu redakcyjnego czasopisma Current Problems of Psychiatry. W swojej pracy badawczej koncentruje się na znaczeniu czynników żywieniowych w zaburzeniach psychicznych, m.in. realizując kliniczne badanie SANGUT Study oceniające efektywność diety i suplementacji probiotycznej w depresji.

W wolnych chwilach, jako nauczycielka jogi vinyasa, prowadzi zajęcia ruchowo-oddechowe.

Dr n.med. i n.o zdr. Artur de Rosier

Lekarz, specjalista w dziedzinie psychiatrii

Absolwent Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Bydgoszczy, specjalista w dziedzinie psychiatrii, doktor nauk medycznych i nauk o zdrowiu. Przez ponad 20 lat był związany zawodowo z Wojewódzkim Szpitalem dla Nerwowo i Psychicznie Chorych „Dziekanka” w Gnieźnie, gdzie pełnił funkcję z-cy dyrektora ds. lecznictwa oraz ordynatora jednego z oddziałów, aktualnie prowadzi prywatną praktykę lekarską i zajmuje się opiniowaniem sądowo-psychiatrycznym oraz dydaktyką. Absolwent studiów podyplomowych z zakresu prawa medycznego, socjologii medycyny, bioetyki, zarządzania w opiece zdrowotnej i metodologii badań naukowych. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w szpitalach w Gütersloh i w Klinice Psychiatrii i Psychoterapii w Monachium w Niemczech. Działacz samorządowy – w Wielkopolskiej Izbie Lekarskiej zaangażowany w odpowiedzialność zawodową lekarzy i komisję etyki, w latach 2018-2022 prezes izby lekarskiej w Poznaniu, obecnie przewodniczy Komisji Etyki Lekarskiej Naczelnej Rady Lekarskiej. Uwielbia pracę z pacjentami, a prywatnie audiofil, wrażliwy na dźwięk i muzykę, podczas wizyt wykorzystuje pozytywny wpływ muzyki chillout na ludzkie emocje, interesuje się filozofią i prawem medycznym.


Zobacz także

Oś jelitowo-mózgowa: probiotykoterapia, dietoterapia oraz wybrane choroby bieguna mózgowego Wszystko co chcielibyście wiedzieć o insulinooporności - bezpłatny ebook Mikrobiota okiem gastroenterologa Insulinooporność i otyłość a mikrobiota jelitowa Zespół jelita drażliwego a metformina Wpływ mikrobioty jelitowej na insulinooporność Dieta i suplementacja w insulinooporności Mikrobiota i jej udział w metabolizmie człowieka Mikrobiota jelitowa i możliwości zastosowania suplementacji probiotycznej w kształtowaniu odporności Czy odporność pochodzi z jelit? Probiotyki kontra nawracające infekcje Tabele Indeksu Glikemicznego - aktualizacja 2021 Metformina, berberyna, inozytol, probiotykoterapia w insulinooporności - bezpłatny ebook Probiotykoterapia w PCOS - bezpłatny ebook

Chcesz być na bieżąco z nowościami? Zapisz się do newslettera