;


SOIT - School of Insulinresistance Therapy 24.01.2025

„SPECJALISTA PRZYJAZNY INSULINOOPORNYM”

24.01.2025 – godz. 9.00-19.00


Fundacja Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie ma przyjemność zaprosić wszystkich specjalistów pracujących z osobami z insulinoopornością, otyłością oraz zaburzeniami, które często im towarzyszą, tj. PCOS, choroby tarczycy, cukrzyca i inne, na jedyne takie szkolenie w Polsce!

To już 27. edycja szkolenia SOIT! Od lat szkolimy specjalistów, którzy dzięki zdobytej wiedzy mogą pomagać pacjentom z insulinoopornością, otyłością i innymi zaburzeniami metabolicznymi wracać do zdrowia. Dołącz do listy ponad 2000 specjalistów, którzy wzięli udział w naszych szkoleniach SOIT.

Naszym celem jest przekazać Państwu maksymalną dawkę wiedzy zarówno teoretycznej jak i praktycznej na temat insulinooporności, metod jej leczenia, diagnostyki opartej na EBM (Evidence-Based Medicine). Pokażemy również drugi punkt widzenia: pacjenta.

Szkolenie zakończone zostanie egzaminem, którego pozytywne zaliczenie potwierdzone zostanie certyfikatem z oznaczeniem „Specjalista przyjazny insulinoopornym” oraz wpisem na listę specjalistów polecanych pacjentom z insulinoopornością www.szkoleniesoit.pl

UWAGA! ZMIANA PROGRAMU!

I NIESPODZIANKA :) Z racji, że chcemy przekazać Państwu jak najwięcej teoretycznych i praktycznych informacji na temat insulinooporności oraz zaburzeń, które często jej towarzyszą, zdecydowaliśmy dodać jeszcze jeden wykład – EXTRA i zaprosić nową prelegentkę, która chętnie się z Państwem podzieli swoją wiedzą! :)

Wykład „Insulinooporność i inne zaburzenia gospodarki węglowodanowej a zdrowie i zaburzenia psychiczne: implikacje praktyczne” poprowadzi dr n.med. i dr n.o zdr. Joanna Róg – doświadczona dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, specjalistka w dziedzinie nutripsychiatrii, wykładowczyni akademicka, badaczka.

PONIŻEJ PREZENTUJEMY ZAKTUALIZOWANY PROGRAM SZKOLENIA SOIT.

UWAGA! KONIEC SPRZEDAŻY

23.01.2025 O GODZ. 13.00


PROGRAM:

8.15 – 8.30 Rozpoczęcie – Dominika Musiałowska, Justyna Bereśniewicz – Fundacja Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie

8.30 – 9.45 Insulinooporność z punktu widzenia lekarza - dr hab. n. med. Monika Szulińska – lekarz chorób wewnętrznych i hipertensjolog

1.     Rola insuliny w organizmie

2.     Definicja insulinooporności

3.     Znaczenie kliniczne insulinooporności i hiperinsulinzmu – wpływ na rozwój cukrzycy, otyłości, zaburzeń lipidowych, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy naczyń krwionośnych, hiperurykemii, zespołu policystycznych jajników

4.     Wzajemna zależność pomiędzy insulinoopornością a otyłością – mechanizm błędnego koła chorobowego

5.     Patogeneza insulinooporności – aktualny stan wiedzy

6.     Rozpoznanie insulinooporności

7.     Postępowanie w insulinooporności – dieta, wysiłek fizyczny, farmakoterapia

8.     Metformina – mechanizm działania, rola w terapii insulinooporności, rodzaje preparatów

9.     Perspektywy leczenia insulinooporności

10.  Znaczenie innych zaburzeń endokrynologicznych dla rozwoju insulinooporności – niedoczynność tarczycy, hiperkortyzolemia.

9.45 – 10.00 PRZERWA


10.00-11.00 Insulinooporność i inne zaburzenia gospodarki węglowodanowej a zdrowie i zaburzenia psychiczne: implikacje praktyczne – dr n.med. i dr n.o zdr. Joanna Róg – dietetyk kliniczny, psychodietetyk, wykładowca akademicki, specjalistka w dziedzinie nutripsychiatrii

1. Czy istnieje związek pomiędzy zaburzeniami gospodarki węglowodanowej a rozwojem zaburzeń psychicznych?

2. Jak zaburzenia psychiczne wpływają na metabolizm glukozy?

3. Pacjent ze współistniejącymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i problemami ze zdrowiem psychicznym: podejście i najważniejsze aspekty dietoterapii

11.00-11.15 PRZERWA


11.15 – 13.00 Pacjent z insulinoopornością w gabinecie dietetyka - mgr Karolina Górnik – Horn – dietetyk kliniczny, psychodietetyk, psycholog

1.Kiedy dietetyk powinien podejrzewać insulinooporność?

a. Wywiad dietetyczny

b. Dzienniczek żywieniowy

c. Badania antropometryczne

2.Co wynika z badań laboratoryjnych dla dietetyka?

a. Rozkład posiłków

b. Czy śniadania BT są zawsze konieczne?

3.Planowanie jadłospisu

a. Makroskładniki

b. Witaminy

c. Suplementacja

4.Alternatywne modele żywieniowej stosowane w insulinooporności

13.00 – 13.15 PRZERWA


13.15 – 15.15 Praktyczne zastosowanie indeksu i ładunku glikemicznego. Podstawy indeksu insulinowego - dr inż. Małgorzata Korsar – dietetyk kliniczny, wykładowca akademicki

  1. Koncepcja indeksu i ładunku glikemicznego
  2. Wpływ produktów o wysokim i niskim IG na organizm
  3. Czynniki podwyższające indeks glikemiczny
  4. Czynniki obniżające indeks glikemiczny
  5. Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny – porównanie wybranych produktów spożywczych
  6. Praktycznie zastosowanie IG i ŁG – zasady komponowania posiłków
  7. Przegląd najnowszych publikacji naukowych
  8. Indeks insulinowy – przyszły fundament diety w insulinooporności? Przegląd publikacji.

15.15-15.30 PRZERWA


15.30 – 16.30 Aktywność fizyczna jako ważny element leczenia insulinooporności oraz psychologiczne aspekty zmiany stylu życia - mgr Dominika Musiałowska - psychodietetyczka, psycholożka, edukatorka zdrowotna

  1. Aktywność fizyczna w społeczeństwie - Polska i świat
  2. Niski poziom aktywności fizycznej u pacjentów z insulinoopornością - przyczyny i skutki
  3. Rodzaje aktywności fizycznej w leczeniu insulinooporności
  4. Jak dostosować aktywność fizyczną do indywidualnych potrzeb pacjenta
  5. Najczęstsze błędy pacjentów i specjalistów w kontekście aktywności fizycznej
  6. Bariery w zmianie nawyków
  7. Strategie skutecznego radzenia sobie z brakiem czasu, energii i motywacji
  8. Psychologiczne czynniki wpływające na poziom motywacji do aktywności fizycznej u pacjentów
  9. Wzmacnianie motywacji pacjentów do regularnej aktywności fizycznej - praktyczne metody i narzędzia terapeutyczne

16.30– 16.45 PRZERWA

16.45– 17.15 EGZAMIN w formie on-line.

17.15 – 18.30 CASE STUDY – mgr Karolina Górnik – Horn – dietetyk kliniczny, psychodietetyk, psycholog

18.30-18.45 Zakończenie - Dominika Musiałowska, Justyna Bereśniewicz - Fundacja Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie

Zapraszamy!

Cena:

Promocja do 10.01.2025 - 300 zł!

Od 11.01.2025 do 23.01.2025 - 350 zł


Termin: 24.01.2025 (online)

Godzina: 8.15-18.45

Ważne informacje:

  • Szkolenie odbędzie się na platformie Clickmeeting - uczestnicy otrzymają link 2 dni przed rozpoczęciem wydarzenia.
  • Nagrania ze szkolenia będą dostępne do 3 dni po wydarzeniu na Państwa kontach na platformie Instytutfio.pl - konto należy założyć podczas płatności za rejestrację.
  • Egzamin online odbywa się w formie real time - o określonej godzinie podanej w programie.
  • Osoby, które nie napiszą egzaminu podczas szkolenia lub nie otrzymają minimalnej liczby punktów (min. 75% prawidłowych odpowiedzi) będą miały możliwość przystąpienia do egzaminu poprawkowego podczas kolejnej edycji szkolenia (termin jeszcze nie został ustalony) lub po indywidualnym ustaleniu z organizatorami.
  • Certyfikaty i potwierdzenie zaliczenia egzaminu będą wysyłane drogą mailową w ciągu 7 dni roboczych po zakończeniu szkolenia.
  • W razie potrzeby otrzymania faktury za udział w szkoleniu prosimy o kontakt na [email protected]


  • Wszelkie pytania prosimy kierować na:

[email protected]

  • Współpraca: 

[email protected]


Zapraszamy także do skorzystania z pozostałych szkoleń dla specjalistów, kursów dla pacjentów i webinarów na naszej platformie Instytutu Edukacji Zdrowotnej FIO www.instytutfio.pl

Znajdziesz tutaj także e-booki i bezpłatne materiały do pobrania. 

Konto, które założą Państwo podczas składania zamówienia umożliwi wygodne korzystanie z naszej platformy. To tutaj właśnie będą dostępne nagrania ze szkolenia oraz materiały dodatkowe. Wszystkie szkolenia, webinary, e-booki i materiały z których skorzystasz będą widoczne na Państwa profilach. Na platformie można także dodawać produkty do "ulubionych", żeby skorzystać z nich w późniejszym czasie i o nich nie zapomnieć! Wystarczy zapamiętać jedynie login oraz hasło i korzystać w każdym momencie :)

Zapraszamy serdecznie! 


Dr hab.n.med. Monika Szulińska

Lekarka, specjalistka chorób wewnętrznych i hipertensjologii

Specjalizuje się w chorobach wewnętrznych i hipertensjologii (nadciśnienie tętnicze). Posiada także tytuł certyfikowanego lekarza lipidologa PTL (Polskie Towarzystwo Lipidologiczne). Jest współautorem „Zaleceń klinicznych dotyczących postepowania u chorych na otyłość 2022. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości”. Pracuje w Oddziale Nadciśnienia Tętniczego i Zaburzeń Metabolicznych Szpitala Klinicznego nr 1 oraz w Katedrze Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Zajmuje się profesjonalnym leczeniem choroby otyłościowej i jej powikłań. Insulinooporność, cukrzyca typu 2, zaburzenia lipidowe (w tym także hipercholesterolemia rodzinna) oraz inne choroby metaboliczne znajdują się w kręgu moich zainteresowań naukowych oraz klinicznych od ponad 20 lat. Jest zwolenniczką traktowania chorego i jego dolegliwości holistycznie (całościowo).

mgr Karolina Górnik - Horn

Dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka, psycholożka

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach i Akademii Wychowania Fizycznego, gdzie zdobyła tytuł dietetyka sportowego.

Od 2013 roku pracuje w Centrum Dietetyki i Żywienia LemonDiet w Częstochowie, a od 2019 roku również jako wykładowca na kierunkach dietetyka i kosmetologia na Uniwersytecie Jana Długosza w Częstochowie. Prelegentka szkolenia SOIT - School Of Insulinresistance Therapy.

Pasjonatka zdrowego żywienia i edukacji żywieniowej wśród dzieci, młodzieży i kobiet ciężarnych. Prowadzi warsztaty edukacyjno- żywieniowe w różnych grupach społecznych- dzieci, osoby dorosłe, sportowcy, seniorzy.

W 2018 roku dołączyła do specjalistów polecanych osobom z insulinoopornością. Uwielbia pracować z małymi pacjentami, osobami z insulinoopornością i cukrzycą.

Dr inż. Małgorzata Korsar

Dietetyczka kliniczna, wykładowczyni akademicka

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Na co dzień pracuje jako wykładowca akademicki oraz prowadzi indywidualne konsultacje dietetyczne stacjonarne oraz online. Współpracuje przede wszystkim z pacjentami z zaburzoną gospodarką węglowodanową, z zaburzeniami hormonalnymi oraz problemami dotyczącymi funkcjonowania przewodu pokarmowego. Współpracuje z Fundacją Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie i od kilku lat współtworzy szkolenie SOIT - School Of Insulinresistance Therapy, dedykowane dietetykom chcącym się specjalizować w temacie insulinooporności. 

Specjalizuje się w prowadzeniu skutecznej interwencji żywieniowej u osób z insulinoopornością, której celem jest uregulowanie stężenia glukozy i insuliny we krwi, zmniejszenie masy ciała oraz poprawa samopoczucia i jakości życia pacjentów.

www.malgorzatakorsar.pl

mgr Dominika Musiałowska

Psycholog, Psychodietetyk, edukatorka zdrowotna

Ukończyła studia magisterskie na kierunku psychologia (specjalność neuropsychologia) oraz podyplomowe z zakresu psychodietetyki, dietetyki klinicznej, dietetyki i psychologii zdrowia, psychosomatyki i somatopsychologii, pomocy psychopedagicznej i emocjonalnej w procesie rehabilitacji i leczenia osób przewlekle chorób z elementami psychoonkologii. Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna (specjalność PR i marketing). Uczestniczka licznych szkoleń i kursów doszkalających oraz konferencji naukowych z zakresu psychologii, psychiatrii, dietetyki i medycyny, zarówno jako uczestniczka, jak i prelegentka oraz organizatorka.

W ramach badań do pracy magisterskiej analizowała psychologiczne aspekty leczenia otyłości, prowadziła badania dotyczące świadomości pacjentów chorujących na otyłość na temat korzyści z interwencji psychologicznych i psychodietetycznych w procesie jej leczenia. W pracy zawodowej specjalizuje się w tematach dotyczących psychologii otyłości i żywienia, neuroróżnorodności (szczególnie spektrum autyzmu i ADHD u osób dorosłych), psychosomatycznych czynników wpływających na leczenie zaburzeń metabolicznych, neuropsychologii stresu i jego wpływu na zdrowie, oraz psychologii zdrowia.

Prowadzi konsultacje, poradnictwo oraz wsparcie psychodietetyczne i psychologiczne dla pacjentów chorujących przewlekle, szczególnie z otyłością, insulinoopornością, cukrzycą, innymi zaburzeniami metabolicznymi, hormonalnymi i autoimmunologicznymi, a także z zaburzeniami odżywiania się, depresją, zaburzeniami lękowymi, obsesyjno-kompulsyjnymi i innymi zaburzeniami psychicznymi, a także dla osób neuroróżnorodnych, będących w spektrum autyzmu i ADHD. Wsparcia w chorobie i jej leczeniu udziela nie tylko pacjentom, ale także ich bliskim, prowadzi konsultacje dla rodziców dzieci chorujących przewlekle, szczególnie na otyłość i zaburzenia odżywiania się, a także z ADHD i będących w spektrum autyzmu.

Autorka i współautorka 12 książek na temat insulinooporności, poradnika dla pacjentów z celiakią „Celiakia – życie bez glutenu” oraz książki „Mam ADHD, autyzm i całe spektrum możliwości”. Jej książki sprzedały się w ponad 500 000 egzemplarzy. Autorka licznych artykułów i publikacji w prasie, na portalach internetowych oraz w publikacjach innych autorów. Prelegentka i organizatorka konferencji naukowych, szkoleń dla specjalistów i warsztatów edukacyjnych dla pacjentów. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Pasjonatka psychologii, psychosomatycznych aspektów chorób przewlekłych, neuropsychologii, nutripsychiatrii oraz neuroróżnorodności. Dzieli się także własnymi doświadczeniami - jako pacjentka z celiakią, chorobą Hashimoto, insulinoopornością, PCOS, migreną, a także jako kobieta w spektrum autyzmu i ADHD opowiada o życiu w neuroróżnorodności – w mediach społecznościowych oraz na blogu www.dominikamusialowska.pl oraz www.insulinoopornosc.com

Dr n.med. i n.o zdr. Joanna Róg

Dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka, wykładowczyni akademicka, nauczycielka jogi

Współpracownik I Kliniki Psychiatrii, Psychoterapii i Wczesnej Interwencji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, dietetyk.

Autorka i recenzentka artykułów w czasopismach naukowych i popularnonaukowych. Członek zespołu redakcyjnego czasopisma Current Problems of Psychiatry. W swojej pracy badawczej koncentruje się na znaczeniu czynników żywieniowych w zaburzeniach psychicznych, m.in. realizując kliniczne badanie SANGUT Study oceniające efektywność diety i suplementacji probiotycznej w depresji.

W wolnych chwilach, jako nauczycielka jogi vinyasa, prowadzi zajęcia ruchowo-oddechowe.

Zobacz także

Oś jelitowo-mózgowa: probiotykoterapia, dietoterapia oraz wybrane choroby bieguna mózgowego Wszystko co chcielibyście wiedzieć o insulinooporności - bezpłatny ebook Mikrobiota okiem gastroenterologa Insulinooporność i otyłość a mikrobiota jelitowa Zespół jelita drażliwego a metformina Wpływ mikrobioty jelitowej na insulinooporność Dieta i suplementacja w insulinooporności Mikrobiota i jej udział w metabolizmie człowieka Mikrobiota jelitowa i możliwości zastosowania suplementacji probiotycznej w kształtowaniu odporności Czy odporność pochodzi z jelit? Probiotyki kontra nawracające infekcje Tabele Indeksu Glikemicznego - aktualizacja 2021 Metformina, berberyna, inozytol, probiotykoterapia w insulinooporności - bezpłatny ebook Probiotykoterapia w PCOS - bezpłatny ebook

Chcesz być na bieżąco z nowościami? Zapisz się do newslettera