;
Czy jesteś gotowy na pogłębienie swojej wiedzy w dziedzinie insulinooporności i zaburzeń metabolicznych? Zapraszamy Cię na zaawansowane szkolenie online, które skupia się na skomplikowanych aspektach pracy przewodu pokarmowego w kontekście tych ważnych zagadnień zdrowotnych.
Szkolenie skierowane jest do dietetyków, lekarzy i innych specjalistów.
PROGRAM:
Część I. prof. dr hab. n.med. Wojciech Marlicz
Część II. dr n.med. Martyna Marciniak - zaburzenia pracy przewodu pokarmowego w chorobach metabolicznych - dietoterapia
W każdym zaburzeniu omówione są:
Czas trwania: 4h!
Prowadzący: prof dr.hab.n.med. Wojciech Marlicz, dr n.med. Martyna Marciniak
Certyfikat: TAK
Partnerem szkolenia jest firma Sanprobi
Absolwent Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie, specjalista chorób wewnętrznych, gastroenterolog. Od początku swojej kariery zawodowej związany z Kliniką Gastroenterologii SPSK 1 Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Blackburn Royal Infirmary Hospital (Wielka Brytania), University of Pennsylvania (USA) i University of New South Wales (Australia). Członek m.in. Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii (PTG-e), American Gastroenterological Association (AGA), American College of Gastroenterology (Fellow, FACG), Royal College of Physicians (Fellow, FRCPE), European Crohn’s and Colitis Organisation (ECCO), European Neurogastroenterology and Motility Society (ENMS), American Association for the Advancement of Science (AAAS), World Gastroenterology Organisation (WGO), European Society for the Study of Celiac Disease (ESSCD), European Colonoscopy Quality Investigation (ECQI), European Microscopic Colitis Group (EMCG). Członek Honorowy Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W Polsce reprezentuje Europejskie Towarzystwo Medycyny Stylu Życia (ELMO), Europejski Rejestr Helicobacter Pylori (EU-HpReg) oraz Sekcję Mikroskopowego Zapalenia Jelita Grubego PTG-e. W codziennej pracy zajmuje się diagnostyką i leczeniem chorób przewodu pokarmowego, w oparciu o badania endoskopowe przewodu pokarmowego, wraz z wykorzystaniem kapsułki endoskopowej, badań analizujących mikrobiom jelitowy z możliwością modulacji mikrobioty jelitowej za pomocą prebiotyków, probiotyków, antybiotyków, neuromodulatorów, diety oraz zabiegów transplantacji mikrobioty jelitowej.
Absolwentka studiów licencjackich oraz magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Asystentka naukowo-dydaktyczna w Katedrze i Klinice Gastroenterologii, Dietetyki oraz Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. W marcu 2022 obroniła przewód doktorski nt. wpływu jednodniowej głodówki na okołodobowy rytm wydzielania kortyzolu u osób otyłych. Regularnie uczestniczy w szkoleniach i konferencjach z zakresu dietetyki. Autorka publikacji naukowych zarówno w czasopismach polskich, jak i zagranicznych, prelegentka wielu warsztatów, a także konferencji dla pacjentów oraz specjalistów. Czynnie współpracuje z Fundacją Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie oraz z Bezglutenową Mamą prowadząc warsztaty i szkolenia dla pacjentów oraz specjalistów. Swoją praktykę opiera o najnowsze dostępne informacje wg. Evidence Based Nutrition oraz Evidence based Medicine.
Współpracuje z pacjentami z problemami z przewodem pokarmowym, alergiami pokarmowymi, zaburzeniami hormonalnymi, insulinoopornością, zespołem metabolicznym, otyłością, celiakią a także ze sportowcami.