;
Coraz częściej do gabinetów dietetyków i psychodietetyków trafiają pacjenci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu i z ADHD. Wynika to m.in. z rosnącej świadomości społecznej, łatwiejszego dostępu do specjalistów oraz coraz częstszej diagnostyki tych zaburzeń, nie tylko u dzieci, ale również u osób dorosłych, które przez lata mogły funkcjonować bez właściwego rozpoznania.
Wiele osób dopiero w dorosłości dowiaduje się o swojej neuroatypowości, co pozwala im lepiej zrozumieć swoje trudności, ale jednocześnie rodzi pytania: jak zadbać o zdrowie, odżywianie i codzienne funkcjonowanie w nowej perspektywie?
Pacjenci neuroatypowi często mierzą się ze specyficznymi wyzwaniami:
Wszystko to bezpośrednio wpływa na relację z jedzeniem, sposób odżywiania się, problemy w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych, a także na ogólny styl życia i zwiększone ryzyko występowania licznych problemów zdrowotnych.
Praca z pacjentami z ADHD i ASD wymaga od specjalisty większej uważności, elastyczności i znajomości specyfiki funkcjonowania osób neuroatypowych. Kluczowe jest nie tylko dobranie właściwych zaleceń, ale także sposób ich przekazywania, tworzenie bezpiecznej i zrozumiałej przestrzeni oraz wspieranie pacjenta w stopniowym budowaniu zdrowych nawyków.
To szkolenie powstało, by pomóc specjalistom lepiej rozumieć pacjentów z ADHD i ASD oraz pracować z nimi w sposób skuteczny, bezpieczny i wspierający, z poszanowaniem ich potrzeb i różnorodności.
Dowiesz się:
To nie będzie tylko teoria. Otrzymasz także konkretne narzędzia, przykłady z praktyki i gotowe strategie, które od razu możesz wdrożyć w pracy gabinetowej.
Dla kogo jest to szkolenie?
Dla wszystkich specjalistów, którzy:
Szkolenie to nie tylko teoria, to również konkretne narzędzia, przykłady z praktyki oraz przestrzeń na zadawanie pytań i rozwianie wątpliwości.
Szkolenie odbędzie się na platformie Clickmeeting. 2 dni przed szkoleniem otrzymasz link do szkolenia oraz niezbędne informacje.
Cena: 149 zł
Zapisy do 18.11.2025
Wszelkie pytania prosimy kierować na adres:
[email protected] lub [email protected]
Zapraszamy również na inne szkolenia w ramach cyklu comiesięcznych szkoleń psychologiczno-psychodietetycznych!
UWAGA! Osoby, który wezmą udział w przynajmniej jednym z poniższych szkoleń, otrzymają stały kod zniżkowy 15% na wszystkie poniższe szkolenia :)
Wkrótce w sprzedaży:
Być może od dawna zastanawiasz się, co z tobą nie tak. Dlaczego z pozoru banalne sprawy są dla ciebie tak męczące? Czemu wciąż spotykasz się z niezrozumieniem? Może rozważasz przeprowadzenie diagnozy albo już otrzymałaś diagnozę ADHD i/lub spektrum autyzmu? Być może dopiero teraz, patrząc w przeszłość, myślisz „to ma sens”, a spoglądając w przyszłość, zadajesz sobie pytanie: „okej, jestem neuroatypowa, ale co dalej?”...
Ta książka odpowie na twoje pytania, rozwieje wątpliwości i obali mity. Sięgnij po nią, a poznasz:
W swoim Psychoporadniku Dominika Musiałowska przybliża aktualną wiedzę medyczną na temat neuroróżnorodności, która pozwoli ci lepiej poznać siebie. Empatycznie i ze swobodą dzieli się własnym doświadczeniem i licznymi sposobami na prostsze i efektywniejsze ogarnianie życia. Wszystko po to, abyś dostrzegła całe spektrum możliwości, jakie masz przed sobą, i pokochała siebie.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Książkę kupisz TUTAJ
Prezeska fundacji Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie oraz założycielka Instytutu Edukacji Zdrowotnej FIO.
Ukończyła studia magisterskie na kierunku psychologia (specjalność neuropsychologia) oraz podyplomowe na kierunku psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka i psychologia zdrowia, psychosomatyka i somatopsychologia, pomoc psychopedagiczna i emocjonalna w procesie rehabilitacji i leczenia osób przewlekle chorób z elementami psychoonkologii. Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Organizatorka, prelegentka oraz uczestniczka licznych szkoleń i kursów doszkalających oraz konferencji naukowych. Ukończyła m.in. kurs Interwencja kryzysowa dzieci, młodzieży i dorosłych, a także uzyskała dyplom Trenera Regulacji Emocji u dzieci.
Wykładowczyni akademicka na kierunkach dietetyka i kosmetologia (studia licencjackie i magisterskie) w Wyższej Szkole Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu. Prowadzi zajęcia z psychologii żywienia, psychologicznej pracy z osobami z zaburzeniami odżywiania, komunikacji społecznej, psychologii ogólnej z elementami psychodietetyki, zaburzeń psychicznych związanych z odchudzaniem i odżywianiem oraz psychologii klinicznej.
Członkini Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości (sekcja psychologii klinicznej), Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Autorka i współautorka 12 książek na temat insulinooporności, poradnika dla pacjentów z celiakią „Celiakia – życie bez glutenu” oraz książki „Mam ADHD, autyzm i całe spektrum możliwości”. Jej książki sprzedały się w ponad 500 000 egzemplarzy.
W ramach badań do pracy magisterskiej analizowała psychologiczne aspekty leczenia otyłości, prowadziła badania dotyczące świadomości pacjentów chorujących na otyłość na temat korzyści z interwencji psychologicznych i psychodietetycznych w procesie jej leczenia.
Prowadzi konsultacje, poradnictwo oraz wsparcie psychodietetyczne i psychologiczne dla pacjentów chorujących przewlekle, szczególnie z otyłością, insulinoopornością, cukrzycą, innymi zaburzeniami metabolicznymi, hormonalnymi i autoimmunologicznymi, a także z zaburzeniami odżywiania się, depresją, zaburzeniami lękowymi, obsesyjno-kompulsyjnymi i innymi zaburzeniami psychicznymi, a także dla osób neuroróżnorodnych, będących w spektrum autyzmu i ADHD. Dzieli się także własnymi doświadczeniami - jako pacjentka z celiakią, chorobą Hashimoto, insulinoopornością, PCOS, migreną, a także jako kobieta w spektrum autyzmu i ADHD opowiada o życiu w neuroróżnorodności – w mediach społecznościowych oraz na blogu www.dominikamusialowska.pl