;
Coraz częściej do gabinetu dietetyka trafiają pacjenci, których trudności z jedzeniem mają podłoże znacznie głębsze - związane z emocjami, przekonaniami, doświadczeniami życiowymi czy współwystępującymi zaburzeniami psychicznymi.
W takich sytuacjach rola dietetyka i psychodietetyka staje się szczególnie odpowiedzialna. Wymaga nie tylko wiedzy żywieniowej, ale także umiejętności rozpoznawania sygnałów ostrzegawczych oraz bezpiecznego prowadzenia pacjenta.
Zaburzenia odżywiania (ED) to nie tylko anoreksja czy bulimia, ale całe spektrum zaburzeń - od kompulsyjnego objadania się, przez ARFID, po zaburzenia nie ujęte w klasyfikacjach diagnostycznych, takie jak ortoreksja czy diabulimia. Każde z nich ma inne mechanizmy, konsekwencje zdrowotne i psychologiczne, a także wymaga od specjalisty innego podejścia.
To szkolenie zostało stworzone po to, aby dostarczyć Ci kompleksowej wiedzy teoretycznej i praktycznych narzędzi, które pozwolą Ci pracować z pacjentami w sposób profesjonalny, empatyczny i, co najważniejsze, bezpieczny.
Dla kogo jest to szkolenie?
Dla wszystkich specjalistów, którzy:
Szkolenie to nie tylko teoria, to również konkretne narzędzia, przykłady z praktyki oraz przestrzeń na zadawanie pytań i rozwianie wątpliwości.
Szkolenie odbędzie się na platformie Clickmeeting. 2 dni przed szkoleniem otrzymasz link do szkolenia oraz niezbędne informacje.
Cena: 149 zł
Zapisy do 21.10.2025
Wszelkie pytania prosimy kierować na adres:
[email protected] lub [email protected]
Wkrótce w sprzedaży kolejne szkolenia:
Prezeska fundacji Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie oraz założycielka Instytutu Edukacji Zdrowotnej FIO.
Ukończyła studia magisterskie na kierunku psychologia (specjalność neuropsychologia) oraz podyplomowe na kierunku psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka i psychologia zdrowia, psychosomatyka i somatopsychologia, pomoc psychopedagiczna i emocjonalna w procesie rehabilitacji i leczenia osób przewlekle chorób z elementami psychoonkologii. Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Organizatorka, prelegentka oraz uczestniczka licznych szkoleń i kursów doszkalających oraz konferencji naukowych. Ukończyła m.in. kurs Interwencja kryzysowa dzieci, młodzieży i dorosłych, a także uzyskała dyplom Trenera Regulacji Emocji u dzieci.
Wykładowczyni akademicka na kierunkach dietetyka i kosmetologia (studia licencjackie i magisterskie) w Wyższej Szkole Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu. Prowadzi zajęcia z psychologii żywienia, psychologicznej pracy z osobami z zaburzeniami odżywiania, komunikacji społecznej, psychologii ogólnej z elementami psychodietetyki, zaburzeń psychicznych związanych z odchudzaniem i odżywianiem oraz psychologii klinicznej.
Członkini Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości (sekcja psychologii klinicznej), Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Autorka i współautorka 12 książek na temat insulinooporności, poradnika dla pacjentów z celiakią „Celiakia – życie bez glutenu” oraz książki „Mam ADHD, autyzm i całe spektrum możliwości”. Jej książki sprzedały się w ponad 500 000 egzemplarzy.
W ramach badań do pracy magisterskiej analizowała psychologiczne aspekty leczenia otyłości, prowadziła badania dotyczące świadomości pacjentów chorujących na otyłość na temat korzyści z interwencji psychologicznych i psychodietetycznych w procesie jej leczenia.
Prowadzi konsultacje, poradnictwo oraz wsparcie psychodietetyczne i psychologiczne dla pacjentów chorujących przewlekle, szczególnie z otyłością, insulinoopornością, cukrzycą, innymi zaburzeniami metabolicznymi, hormonalnymi i autoimmunologicznymi, a także z zaburzeniami odżywiania się, depresją, zaburzeniami lękowymi, obsesyjno-kompulsyjnymi i innymi zaburzeniami psychicznymi, a także dla osób neuroróżnorodnych, będących w spektrum autyzmu i ADHD. Dzieli się także własnymi doświadczeniami - jako pacjentka z celiakią, chorobą Hashimoto, insulinoopornością, PCOS, migreną, a także jako kobieta w spektrum autyzmu i ADHD opowiada o życiu w neuroróżnorodności – w mediach społecznościowych oraz na blogu www.dominikamusialowska.pl