;
Zaburzenia odżywiania u osób z zaburzeniami ze spektrum autyzmu i z ADHD mają często zupełnie inne podłoże niż "klasyczne" przypadki opisywane w literaturze naukowej.
Trudności sensoryczne, sztywność poznawcza, impulsywność, potrzeba kontroli lub poszukiwanie stymulacji - wszystko to może kształtować sposób jedzenia, wybory żywieniowe, relację z ciałem i emocjami, a dotychczasowe - często trudne - doświadczenia życiowe wpływać na poczucie własnej wartości i radzenie sobie z trudnościami. To wszystko ma istotny wpływ na rozwijanie się zaburzeń psychicznych, w tym związanych z jedzeniem.
Od ARFID (Zespół unikania i ograniczania przyjmowania pokarmów), po BED (Zespół napadowego objadania się), przez anoreksję, bulimię, PICA, ortoreksję i wiele innych... Praca z pacjentem neuroatypowym z zaburzeniami odżywiania wymaga interdyscyplinarnego podejścia, które łączy wiedzę z zakresu psychologii, dietetyki, neuropsychologii i terapii zaburzeń odżywiania.
To szkolenie pokazuje, jak patrzeć szerzej - z perspektywy neuroatypowości, a praca z pacjentami, których to dotyczy, wymaga dodatkowej wiedzy i przełamania dotychczasowych zwyczajów zawodowych. Powstało ono, by pomóc specjalistom lepiej rozumieć pacjentów z ADHD i ASD oraz pracować z nimi w sposób skuteczny, bezpieczny i wspierający, z poszanowaniem ich potrzeb i różnorodności.
Kluczowe jest nie tylko dobranie właściwych zaleceń, ale także sposób ich przekazywania, tworzenie bezpiecznej i zrozumiałej przestrzeni oraz wspieranie pacjenta w stopniowym wprowadzaniu zmian i budowaniu zdrowych nawyków.
Szkolenie "Od ARFID do BED - zaburzenia odżywiania u pacjentów w spektrum autyzmu i ADHD", to nie tylko teoria. To także konkretne narzędzia, przykłady z praktyki i gotowe strategie, które od razu możesz wdrożyć w pracy gabinetowej.
Dla kogo jest to szkolenie?
Dla wszystkich specjalistów, którzy:
Dowiesz się także czym różnią się mechanizmy regulacji emocji, nagrody i motywacji u osób z zaburzeniami ze spektrum autyzmu i z ADHD, jak wpływają one na relację z jedzeniem i ciałem, jak rozpoznawać złożone obrazy kliniczne (współwystępowanie np. spektrum autyzmu, anoreksji, zaburzeń lękowych lub ADHD, BED i depresji), jak łączyć elementry psychoedukacji, interwencji psychodietetycznej i pracy nad regulacją emocji. I nie tylko :)
Szkolenie odbędzie się na platformie Clickmeeting. 2 dni przed szkoleniem otrzymasz link do szkolenia oraz niezbędne informacje.
Cena: 149 zł
Zapisy do 17.12.2025
Wszelkie pytania prosimy kierować na adres:
[email protected] lub [email protected]
Zapraszamy również na inne szkolenia w ramach cyklu comiesięcznych szkoleń psychologiczno-psychodietetycznych!
UWAGA! Osoby, który wezmą udział w przynajmniej jednym z poniższych szkoleń, otrzymają stały kod zniżkowy 15% na wszystkie poniższe szkolenia :)
Wkrótce w sprzedaży:
Być może od dawna zastanawiasz się, co z tobą nie tak. Dlaczego z pozoru banalne sprawy są dla ciebie tak męczące? Czemu wciąż spotykasz się z niezrozumieniem? Może rozważasz przeprowadzenie diagnozy albo już otrzymałaś diagnozę ADHD i/lub spektrum autyzmu? Być może dopiero teraz, patrząc w przeszłość, myślisz „to ma sens”, a spoglądając w przyszłość, zadajesz sobie pytanie: „okej, jestem neuroatypowa, ale co dalej?”...
Ta książka odpowie na twoje pytania, rozwieje wątpliwości i obali mity. Sięgnij po nią, a poznasz:
W swoim Psychoporadniku Dominika Musiałowska przybliża aktualną wiedzę medyczną na temat neuroróżnorodności, która pozwoli ci lepiej poznać siebie. Empatycznie i ze swobodą dzieli się własnym doświadczeniem i licznymi sposobami na prostsze i efektywniejsze ogarnianie życia. Wszystko po to, abyś dostrzegła całe spektrum możliwości, jakie masz przed sobą, i pokochała siebie.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Książkę kupisz TUTAJ
Prezeska fundacji Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie oraz założycielka Instytutu Edukacji Zdrowotnej FIO.
Ukończyła studia magisterskie na kierunku psychologia (specjalność neuropsychologia) oraz podyplomowe na kierunku psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka i psychologia zdrowia, psychosomatyka i somatopsychologia, pomoc psychopedagiczna i emocjonalna w procesie rehabilitacji i leczenia osób przewlekle chorób z elementami psychoonkologii. Absolwentka studiów licencjackich na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Organizatorka, prelegentka oraz uczestniczka licznych szkoleń i kursów doszkalających oraz konferencji naukowych. Ukończyła m.in. kurs Interwencja kryzysowa dzieci, młodzieży i dorosłych, a także uzyskała dyplom Trenera Regulacji Emocji u dzieci.
Wykładowczyni akademicka na kierunkach dietetyka i kosmetologia (studia licencjackie i magisterskie) w Wyższej Szkole Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu. Prowadzi zajęcia z psychologii żywienia, psychologicznej pracy z osobami z zaburzeniami odżywiania, komunikacji społecznej, psychologii ogólnej z elementami psychodietetyki, zaburzeń psychicznych związanych z odchudzaniem i odżywianiem oraz psychologii klinicznej.
Członkini Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości (sekcja psychologii klinicznej), Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Autorka i współautorka 12 książek na temat insulinooporności, poradnika dla pacjentów z celiakią „Celiakia – życie bez glutenu” oraz książki „Mam ADHD, autyzm i całe spektrum możliwości”. Jej książki sprzedały się w ponad 500 000 egzemplarzy.
W ramach badań do pracy magisterskiej analizowała psychologiczne aspekty leczenia otyłości, prowadziła badania dotyczące świadomości pacjentów chorujących na otyłość na temat korzyści z interwencji psychologicznych i psychodietetycznych w procesie jej leczenia.
Prowadzi konsultacje, poradnictwo oraz wsparcie psychodietetyczne i psychologiczne dla pacjentów chorujących przewlekle, szczególnie z otyłością, insulinoopornością, cukrzycą, innymi zaburzeniami metabolicznymi, hormonalnymi i autoimmunologicznymi, a także z zaburzeniami odżywiania się, depresją, zaburzeniami lękowymi, obsesyjno-kompulsyjnymi i innymi zaburzeniami psychicznymi, a także dla osób neuroróżnorodnych, będących w spektrum autyzmu i ADHD. Dzieli się także własnymi doświadczeniami - jako pacjentka z celiakią, chorobą Hashimoto, insulinoopornością, PCOS, migreną, a także jako kobieta w spektrum autyzmu i ADHD opowiada o życiu w neuroróżnorodności – w mediach społecznościowych oraz na blogu www.dominikamusialowska.pl